Kinderboeken over dieren

4 leuke kinderboeken met dieren in de hoofdrol

Door Zahra | Nog een kleine maand en het is weer lente. Eén van mijn favoriete jaargetijden. Het wordt dan al wat langer licht, de zon wint aan kracht en je ziet overal bloesems en bloemen bloeien. Dieren komen uit hun winterslaap, vogels gaan nestelen en broeden en er worden veel babydieren geboren. In dit artikel licht ik daarom graag vier leuke kinderboeken uit met dieren in de hoofdrol.

Mijn flap-zoek-speurboek: Waar is de pinguïn?
Dit leuke flap-zoek-speurboek is 27 bij 33 centimeter. De centrale vraag van het boek is ‘Waar is de pinguïn?’ Het boek heeft grote kijkplaten met telkens een andere dagje uit setting. Denk aan een kermis, een pretpark, een taartenfabriek, een winkelcentrum, een aquapark, een campingpark, een museum en een groot restaurantterras.

In iedere setting kun je opzoek naar Willie de pinguïn. Maar elke pagina heeft ook een eigen afzonderlijke vraag waarmee je aan de slag kunt. Eén van die vragen is bijvoorbeeld: ‘Waar zit een kip te broeden?’ Kom je er niet uit, of wil je jouw antwoord toetsen, dan helpen de flappen met kijkgaten je de oplossing te vinden.

Aan het begin van het boek maak je kennis met het gezin waar het om draait in de verschillende kijkplaten. Papa, mama, oma Klaartje, tante Merel, oom Frenk, Fay, tweeling Leo en Ties, en tot slot hond Willem II en pinguïn Willie. Met dit boek kan je daarmee veel kanten uit. Je kunt aanvullende vragen bedenken over deze familie en wat ze aan het doen zijn. Of over de vele andere gebeurtenissen die op de plaatjes plaatsvinden.

Onze peuter vindt het een interessant boek omdat het voldoende uitdaging biedt en omdat er zoveel te ontdekken valt op elke pagina. Het is daarmee zeker een leuk boek om samen te ontdekken met jouw kind.

Auteur: Eva Czerwenka
ISBN: 9789025113506
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Verkoopinformatie: Het boek kost 13,50 euro en is te koop o.a. via Uitgeverij Holland.

Mijn flap-zoek-speurboek waar is de pinguïn

Mijn eerste dieren voelboek
Dit prachtige voel- en aanwijsboek is 24 bij 32 centimeter. Het is een eerste kennismaking met dieren dichtbij en veraf. Verschillende thema’s passeren de revue. Huisdieren, dieren op de kinderboerderij en babydieren op de kinderboerderij. Maar ook dieren op de savanne, babydieren op de savanne, dieren in het bos, dieren in de bergen en dieren in de woestijn. En tot slot dieren in de rivier, dieren in de zee, dieren in de jungle, vogels, en kleine dieren.

Leuk aan dit boek is dat er ook dieren zijn opgenomen waar je in kinderboeken niet snel over leest. Denk bijvoorbeeld aan een jakhals, een woestijnvos, een moeflon en een hermelijn. Het mooiste vind ik toch wel dat elk dier met het juiste lidwoord is opgenomen. Zo raken kleine kinderen meteen al vertrouwd met ‘hoe het hoort’. Ook heel leuk is dat bij twee thema’s de babydieren ook genoemd worden.

Dit boek is leuk voor de allerkleinsten maar ook voor de bijna kleuters en het kan zelfs een kleuter nog interesseren. Dit vanwege de verschillende exotische dieren die het kind misschien nog niet, of nog niet bij naam kent. Onze peuter vindt dit boek geweldig. Vooral het feit dat je op elke pagina een bepaalde dier kunt aaien. Maar ook het benoemen van de namen van de verschillende dieren houdt onze peuter geboeid.

Auteur: Virginie Graire
ISBN: 9789025114367
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Verkoopinformatie: Het boek kost 16,95 euro en is te koop o.a. via Uitgeverij Holland.

Mijn eerste dieren voelboek

Kleine beestjes worden groot: Hoe dieren voor hun baby’s zorgen
Dit mooie informatieve boek is 22 bij 29 centimeter. Je zou het een opvolger kunnen noemen van het bovenstaande boek: ‘Mijn eerste dieren voelboek’. Het boek gaat dieper in op de wereld van de dieren en hoe zij voor hun jong zorgen.

Het boek begint met algemene informatie over de kindertijd van dieren. Vervolgens worden vijftien dieren uitgelicht. Daarbij gaat het boek wat dieper in op hoe het ouderschap geregeld is binnen die specifieke diergroepen. Denk hierbij aan keizerpinguïns, Amerikaanse alligators, giraffen, maar ook pijlgifkikkers, zeepaardjes, en honingbijen.

Ikzelf vind dit een bijzonder en mooi boek. Het is prachtig geïllustreerd en erg informatief. Onze kleine vindt het boek ook interessant, hoewel we met haar meer de plaatjes bekijken en het uitleggen in onze eigen bewoording. Dit boek is dan ook bestemd voor kinderen van zes jaar en ouder. Maar zowel jong en oud kunnen er zeker plezier van beleven!

Auteur: Pavla Hanackova
ISBN: 9789025114190
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Verkoopinformatie: Het boek kost 14,95 euro en is te koop o.a. via Uitgeverij Holland.

Kleine beestjes worden groot

Hoe de kleine roze Olifant eens heel verdrietig was en hoe het weer goed met hem ging
Dit boek van 21 bij 30 centimeter is er één met een wat diepere thema: verdriet en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Een onderwerp wat een fact-of-life is. Iets waar wij allemaal op een bepaald moment in ons leven geconfronteerd mee kunnen worden. Afscheid nemen en hoe je dat het beste doet.  

De kleine roze olifant, Yaro, heeft een hele goede vriend genaamd Tibe. Samen zijn ze twee handen op één buik. Wanneer de familie van Tibe op een dag verder trekt heeft de kleine roze olifant het er erg moeilijk mee. Hij ervaart geen plezier meer in de dingen die hij voorheen graag deed en is intens verdrietig. De roze kleine olifant is daarom opzoek gegaan naar de wijze uil voor raad. In drie stappen leert de wijze uil hem om te gaan met het verdriet. Daarmee heeft Yaro handvatten gekregen waarmee hij zichzelf troost kan bieden en verder kan gaan met zijn leven. Dat maakt voor hem gelijk ook de weg vrij voor mogelijke nieuwe mooie vriendschappen.

Wij vinden dit een enorm mooi boek. Het heeft een duidelijke, diepe boodschap. In begrijpelijke taal is een zwaar en moeilijk onderwerp toegankelijk gemaakt voor kinderen. Maar ook voor volwassenen die geconfronteerd worden met het troosten van kinderen in geval van verandering, verlies en het verdriet hierom.

Auteur: Monika Weitze
ISBN: 9789025108083
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Verkoopinformatie: Het boek kost 14,95 euro en is te koop o.a. via Uitgeverij Holland.

Hoe de kleine roze olifant eens heel verdrietig was

Lees ook: Boekentip voor peuters en kleuters | Thuis bij Muis en Muis telt tot tien

Welke van bovenstaande titels spreekt jou het meeste aan?

Veel liefs,
Zahra

2 thoughts on “4 leuke kinderboeken met dieren in de hoofdrol

  1. Ik denk dat ik dan voor het 1e boek zou kiezen. Maar nummer 4 lijkt me ook onwijs interessant. Leuke reviews!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *