Gezond de winter door

5 gezondheidsproducten om voorbereid de winter in te gaan

Door Zahra en Zainab | Vorig jaar werd er op deze blog aandacht besteed aan drie bijenproducten die ons immuunsysteem een boost kunnen geven. Dat artikel wordt nog steeds erg goed bekeken. Met het winterseizoen om de hoek is het weer tijd om andere heilzame producten onder de aandacht te brengen. Wij lichten er dit keer vijf uit. Lees je mee?

1. Vitamine D
Vitamine D is anders dan de meeste vitamines omdat het eigenlijk een steroïde hormoon is dat uit cholesterol wordt gemaakt wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld. Veel mensen hebben echter een chronisch vitamine D-tekort, vooral in de koudere (winter)maanden. We zitten dan vaker binnen en de zon schijnt in die maanden niet voldoende.

Blootstelling aan de zon is bovendien vaak ook niet genoeg om er voldoende Vitamine D uit te halen, vooral als je tot de risicogroepen behoort, zoals baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, mensen die zich bedekken en mensen die vooral veel tijd binnen doorbrengen. Dit maakt suppletie van vitamine D vooral voor die groep daarom noodzakelijk.

Maar in de wintermaanden is Vitamine D voor iedereen onontbeerlijk en de voordelen ervan zijn talrijk. Het is niet alleen essentieel voor sterke botten en tanden, maar ook voor sterke en soepele spieren, een goede balans, het bevorderen van een gezond en evenwichtig afweersysteem en het verhogen van de weerstand tegen infecties.

2. Magnesium
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Het is belangrijk voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de zenuwgeleiding, spierconcentratie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie, detoxificatie en gezonde botten en tanden. Onvoldoende innamen van dit mineraal met de voeding kan leiden tot gezondheidsklachten en vergroot de kans op een reeks chronische ziekten.

Magnesiumopname via de huid met behulp van bijvoorbeeld magnesiumolie is de beste manier om eventuele tekorten aan te vullen. Dit omdat de huid het grootste orgaan van het lichaam is en het als zodanig een verbazingwekkend vermogen heeft om niet alleen toxines te absorberen en filteren, maar ook om voedingsstoffen aan het lichaam af te geven. Magnesium is bovendien onmisbaar als je vitamine D druppels inneemt. Dit omdat het helpt bij de activering van vitamine D, zodat het door het lichaam gebruikt kan worden.

3. Camu Camu
Camu Camu wordt gezien als een superfood vanwege de hoge concentratie vitamine C en antioxidanten in de besjes. Dat maakt het ontzettend goed voor de weerstand. Om gezond te blijven is het belangrijk je dagelijkse dosis vitamine C binnen te krijgen. Camu Camu bevat talloze antioxidanten, waaronder bètacaroteen. Antioxidanten beschermen de cellen in het lichaam tegen oxidatieve stress. Bovendien bevat één theelepel Camu Camu ongeveer net zoveel vitamine C als 20 sinaasappels. Dit maakt het tot een uitstekend hulpmiddel om aan je dagelijkse vitamine C dosis te kunnen komen.

4. Manuka honing
Manuka honing wordt gemaakt van de nectar van manuka bloemen die aan een struikachtige boom groeien, de Leptospermium Soparium. Deze boom groeit in de wilde en ongerepte natuurgebieden van Nieuw Zeeland.

Het bijzondere aan manuka honing is dat het van alle honingsoorten de hoogste antibacteriële eigenschappen heeft. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de antimicrobiële activiteit van manuka honing veel sterker is dan die van normale tafelhoning. Het is het enige voedsel ter wereld dat tot nu toe gevonden is met een significant methylglyoxal gehalte variërend van 20mg/kg tot meer dan 800 mg/kg. Dat terwijl de ‘gewonere’ honingsoorten variëren van 0 tot 10 mg/kg.

Hoe hoger de MGO waarde in de honing, des te hoger de (helende) antibacteriële eigenschappen. In de winkels vind je manuka honing met een maximum van 240 MGO. Noor&Nature, waar de producten uit dit artikel vandaan komen, heeft 300, 500 en zelfs 800 MGO (dat laatste is uitzonderlijk) manuka honing in haar assortiment.

De honing bevat o.a. aminozuren, vitamine B, koper, calcium, mangaan, ijzer, magnesium, fosfor, zin en kalium. Dit zijn allemaal waardevolle elementen die onmisbaar zijn voor een goede werking van onze lichaamsfuncties. Manuka honing stimuleert bovendien de groei van een gezonde darmflora, bevordert de spijsvertering en verbetert de soepelheid van de gewrichten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat manuka honing onder de superfoods wordt geschaard.

5. Zwarte komijnzaadolie

Zwarte komijnzaadolie heeft een buitengewone geneeskrachtige werking en enorme gezondheidsvoordelen. De komijnzaden worden over de hele wereld ingezet om verschillende ziektes te bestrijden en genezen. Denk hierbij aan astma, bronchitis, reuma en verkoudheid. Het wordt ingezet om de spijsvertering te ontwikkelen en om parasitaire infecties in de darmen, maag en longen tegen te gaan.

Zwarte komijnzaad heeft verder ook anti-tumor eigenschappen en is effectief gebleken bij het behandelen van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zwarte komijnzaad een gezond immuunsysteem teweegbrengt en kankercellen opspoort en vernietigt. Het immuunsysteem doet dit door het leveren van een verhoogde productie van immuun-cellen, beenmergcellen en B-cellen die antistoffen produceren. Het biedt oplossingen voor respiratoire aandoeningen en wordt tevens gebruikt bij de behandeling van een tal van huidproblemen, zoals allergieën, eczeem en psoriasis.

Lees ook: Verwen jezelf met natuurlijke producten

Noor&Nature
Alle bovenstaande producten komen van Noor&Nature. Op de website vind je de actuele prijzen. Ook vind je daar tal van andere producten die met natuurlijke en verantwoorde verzorging en hygiëne te maken hebben. Denk aan de pella wonderdoekjes, African black soap, fluoridevrije kindertandpasta, bamboe (kinder)tandenborstels en een natuurlijke eyeliner kohl ithmid. Neem vooral gauw een kijkje en ontdek het brede assortiment!

Pela wonderdoekjes

Welke van de vijf in dit artikel uitgelichte gezondheidsproducten wil jij nog in huis halen?

Veel liefs,
Zahra en ZainabGastblogger Zainab is een orthomoleculair voedings- en suppletieadviseur. Ze heeft voorheen 15 jaar in de farmaceutische wereld gewerkt.

1 thought on “5 gezondheidsproducten om voorbereid de winter in te gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *