Door Youssra | Met de herfst- en kerstvakantie in de aantocht kunnen ouders alle tools gebruiken om effectief en positief met hun kind(eren) te leren communiceren. Het is immers vaak de toon die de muziek maakt, zoals het spreekwoord gaat. In dit artikel deelt gastblogger en pedagoge Youssra daarom 5 pedagogische gesprekstechnieken om effectief met jouw kind te communiceren.
1. Communiceer op ooghoogte van je kind.
Door op ooghoogte te zitten van je kind en oogcontact te maken zal jouw kind beter luisteren, omdat het communiceren op deze manier persoonlijker wordt. Ook staat deze manier van communiceren voor openheid en gelijkwaardigheid. Je kind voelt zich serieus genomen en tegelijkertijd zeer geliefd.
2. Benader je kind positief.
Een positieve benadering naar je kind toe is ontzettend belangrijk. Als iets je niet bevalt, probeer je stem dan niet te verheffen. Zoek iets wat je wel goed vindt gaan en besteed daar eerst aandacht aan. Geef daarover een compliment en geef vervolgens aan wat je graag anders wilt zien. Bijvoorbeeld: het kind is zelfstandig aan het spelen maar schreeuwt of slaat met speelgoed ergens tegenaan. Benoem eerst dat je het ontzettend goed vindt dat je kind alleen kan spelen, dat maakt jou heel trots. Vervolgens zeg je dat je liever hebt dat hij of zij niet met speelgoed slaat, omdat de spullen anders kapot gaan. Het is belangrijk om altijd de reden te benoemen! En sluit af met een simpel compliment, zoals: “goedzo!”
3. Communiceer in de ik-vorm.
Uit jouw emoties of wensen altijd in de ik-vorm. Zo bied je jouw kind de ruimte om te reflecteren op zijn of haar gedrag. Wanneer het kind hard schreeuwt kun je bijvoorbeeld zeggen: “Als je hard schreeuwt ben ik bang dat er iets met je aan de hand is en daar schrik ik telkens van”. Of: “Als je met speelgoed gooit ben ik bang dat ik er op ga staan en mij bezeer”. Je toont als ouder op deze manier een respectvolle houding naar je kind toe, terwijl je ook duidelijkheid biedt. Onbewust geef je grenzen aan en bied je jouw kind inzicht aan in zijn of haar eigengedrag.
4. Besteed aandacht aan meta-communicatie.
Meta communicatie is het communiceren over de communicatie. Voor je een (serieus) gesprek wilt voeren met je kind over een bepaald onderwerp, maak je het doel van het gesprek eerst duidelijk en benoem je wederom jouw emoties in de ik-vorm. Bijvoorbeeld: “Ik vind het niet fijn dat je op deze toon tegen mij praat”. En vraag daarna ook of je kind jouw manier van praten prettig vond en of hij of zij iets graag anders zou willen zien. Hierdoor geef je het kind het gevoel dat het er ook toedoet en voelt het zich serieus genomen. Sluit het gesprek af door je kind te vragen wat hij of zij van het gesprek vonden en of het doel bereikt is.
5. Luister actief naar je kind.
Bij actief luisteren ga je als ouder na of je expliciet begrepen hebt wat de boodschap van je kind is geweest. Je laat zowel verbaal als non-verbaal zien dat je begrijpt wat je kind je vertelt. Uiteraard weer op ooghoogte, met een open houding, oogcontact makend en meermaals knikkend. Jouw mening houd je achterwege. Aan het eind van het gesprek is het belangrijk om aan te tonen dat je het relaas van jouw kind begrepen hebt. Bijvoorbeeld: “Als ik het goed begrijp vind je…” en benoem daarna de emoties van het kind: “ik merk dat je daar best boos over bent”. Op deze manier bied je het kind de ruimte om zich veilig en volwaardig te kunnen uiten en om zelf tot inzichten over zichzelf te komen.
Deze gesprekstechnieken hebben uiteraard veel oefening nodig. Maar wanneer je ze eenmaal onder de knie hebt zul je merken dat het communiceren met jouw kind effectiever zal verlopen en dat jullie band ten positieve zal veranderen. Kinderen kijken naar hun ouders op en nemen hen als voorbeeld. Ook op het gebied van communicatie kunnen wij onze kinderen veel meegeven. Onderschat daarom de kracht van (positieve) woorden nooit!
Lees ook: 30 life lessons I learned before my 30s
Welke van bovenstaande gesprekstechnieken spreekt jou het meeste aan?
Veel liefs,
Youssra
Photo credits: Pexels
