Bijenproducten rauwe honing stuifmeelkorrels en propolis

3x bijenproducten om jouw immuunsysteem een boost te geven

(English summary below)

Door Zahra | In de winter tijdens de jaarlijkse griepepidemie grijpen velen van ons algauw naar honing. Maar bijen produceren meer dan enkel dit gouden goedje. In dit artikel bespreek ik drie bijenproducten om jouw immuunsysteem een boost te geven.

1. Rauwe honing
Het meest bekende bijenproduct blijft toch wel honing, iedereen kent het. Om het te produceren vliegen de bijen van bloem naar bloem en verzamelen ze daarvan de nectar. Deze nectar vermengen ze met lichaamseigen enzymen die ze daarna laten rijpen tot honing in de honingraten.

Honing wordt vaak gebruikt als natuurlijke zoetmaker, bijvoorbeeld in thee ter vervanging van suiker. Het bestaat voor een groot deel uit fructose en water. In tegenstelling tot sucrose en glucose blijft na het consumeren van fructose de bloedsuikerspiegel beter in balans. Honing bevat ook eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen die onze gezondheid ten goede komen.

Van alle soorten honing is rauwe honing de zuiverste vorm. Dit is omdat het rechtstreeks uit de bijenkast komt zonder enige tussenkomst van processen.

Lees ook: Chiapudding met oranjebloesemwater en honing
 
2. Stuifmeelkorrels
De voeding van bijen is nectar/honing en stuifmeel/pollen. Honing voorziet de bij van vlot verbrandende brandstof. Stuifmeel kun je daarentegen zien als ‘bouwsteen’. Het bevat onder andere eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. De bijen verzamelen stuifmeel bij bloeiende planten. Het stuifmeel blijft aan de borsthaartjes zitten wat ze daarna wegkammen naar de achterpoten. Aan de achterpoten zit een stuifmeelkorfje waar de bijen alle stuifmeel in verzamelen en vervoeren.

Niet geheel verrassend worden stuifmeelkorrels in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, zoals:

– Het geven van meer energie
– Het verhogen van de weerstand
– Het geven van verlichting bij hooikoorts
– Het helpen verbeteren van sportprestaties
– Het bevorderen van de spijsvertering en stoelgang
– Het bevorderen van de conditie van huid, haar en nagels

Tot slot is stuifmeel erg voedzaam. Het remt ook de eetlust wat het maakt tot een gunstig hulpmiddel bij het afslanken.

3. Propolis
Propolis is een harsachtig goedje met een geelbruine kleur. Bijen vergaren het uit verschillende planten. Ze mengen het vervolgens met bestanddelen van stuifmeel en bijenwas. Ook voegen ze er verschillende soorten werkzame enzymen aan toe. Dat zorgt ervoor dat propolis een antibacteriële werking krijgt. Het wordt daarom ook wel gezien als natuurlijk antibioticum.

Propolis bestrijdt zeer selectief schimmels en virussen. Het bijzondere hieraan is dat de normale bacteriën, die bijvoorbeeld een belangrijke functie hebben in de darmflora, niet worden aangetast. Bovendien ontstaan er geen resistente bacteriestammen na gebruik van propolis. Bijen gebruiken het goed onder andere om hun bijenwoning steriel te houden.

De gezondheidsvoordelen van propolis zijn talrijk. Het staat echter vooral goed bekend om het verhogen van de natuurlijke weerstand van het lichaam. Propolis is beschikbaar in verschillende vormen, zoals propolis capsules, propolis zalf en propolis olie alcoholvrij. Verder is propolis ook goed voor:

– Het verzachten van de luchtwegen
– Het bevorderen van wondgenezing
– Het onderdrukken van ontstekingen
– Het verbeteren van de bloedsomloop
– Het soepel houden van spieren en gewrichten

Kortom, propolis is een middel dat jouw gezondheid en immuunsysteem een enorme boost kan geven.

Goed om te weten
Naast het produceren van rauwe honing, stuifmeelkorrels en propolis biedt de hardwerkende bij ons ook bijenwas en koninginnenbrij. En wist je dat honing oneindig houdbaar is?

Verkoopinformatie  
De in dit artikel uitgelichte producten zijn te koop via www.lekkerhoning.nl. De rauwe honing is verkrijgbaar vanaf 3 euro, de stuifmeelkorrels zijn verkrijgbaar vanaf 12,50 euro, en de propolis olie alcoholvrij is verkrijgbaar voor 13,50 euro.

Welke van deze drie producten spreekt jou het meeste aan?

Veel liefs,
Zahra3x bee products to boost your immune system  

(Summary)

By Zahra | In this article I discuss three bee products that will help boost your immune system. These products are: raw honey, pollen grains and propolis. I elaborate on each individually and also briefly mention the specific corresponding products that I used in the picture of this article.

Also read: Chia pudding with orange blossom water and honey

Which one of these three bee products would you prefer?

Much love,
Zahra

2 thoughts on “3x bijenproducten om jouw immuunsysteem een boost te geven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *