Kinderboeken Thuis bij Muis en Muis telt to tien

Boekentip voor peuters en kleuters | Thuis bij Muis en Muis telt tot tien

(English summary below)

Door Zahra | Twee vriendjes, Muis en Beer, hebben hun intrede gemaakt op de Nederlandstalige boekenmarkt met onder meer de titels ‘Thuis bij Muis’ en ‘Muis telt tot tien’. Leuke boekjes geschikt voor peuters en kleuters. In dit artikel vertel ik jullie er graag meer over.

Wie is Muis?
In 2013 is illustrator Pauline Baartmans met het ‘dagboek’ van Muis op facebook begonnen. Op die pagina plaatst zij wekelijks een illustratie met Muis en Beer in de hoofdrol waarin ze allerlei avonturen beleven. In 2018 kwam dan eindelijk haar grootste droom uit, namelijk het schrijven en illustreren van een kinderboek. Dat deed zij in samenwerking met Uitgeverij Holland en Leny van Grootel. Haar eerste boek, ‘Thuis bij Muis’, was een feit. Een boek met korte verhaaltjes op rijm geschikt voor peuters en kleuters. En daar zal het niet bij blijven. Er komt namelijk een heuse ‘Muis’-boekenreeks aan, waarvan ik in dit artikel ook het recent (eind 2019) verschenen boek ‘Muis telt tot tien’  bespreek.

Thuis bij Muis
‘Thuis bij Muis’ is een bundel met tien korte verhaaltjes op rijm geschikt voor peuters en kleuters. Het boek heeft een gewatteerde omslag en reguliere bladzijdes. Het is 21 bij 21 centimeter groot en zeer geschikt om voor te lezen. De tien verhaaltjes die in het boek zijn opgenomen zijn:

– Koekjes bakken
– Rommel
– Spetter spat
– Beer is weg
– Op de fiets
– Herfst in huis
– Op zolder
– Ziekenboeg
– In bad
– Slaap lekker

De meeste verhaaltjes (zeven) beslaan vijf pagina’s, twee verhaaltjes beslaan er zes, en eentje, het verhaaltje Ziekenboeg, beslaat drie pagina’s.

Het boek begint op het schutblad al heel speels met verschillende illustraties, zoals planten, een theepot, een gieter, en roept op tot ‘actie’ met de tekst: ‘Laarsjes, blokken, blik met koek… kun jij ze vinden in het boek?’ Daarbij zie je rechtsonder een opgewekte Muis met een hoedje van papier verwachtingsvol om de hoek kijken. Het boek eindigt vergelijkbaar, waarbij op het schutblad achterin ook allerlei objecten zijn geïllustreerd, met de tekst: ‘Potlood, pluutje, pot met thee… doe je nog een spelletje mee? Beker, blaadje, toverhoed… zoeken kun jij beregoed!’

De illustraties in het boek zijn zeer aantrekkelijk, herkenbaar en schetsen een goed beeld bij de rijmpjes.

Auteur: Pauline Baartmans
ISBN: 9789025114169
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Lees ook: Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamitische achtergrond

Muis telt tot tien
‘Muis telt tot tien’ is een stevig kartonboekje van 12 bij 12 centimeter groot. Ook dit boekje is op rijm. Peuters en kleuters leren op een speelse manier tellen door allerlei herkenbare situaties en settingen. Per cijfer wordt datgene wat geteld mag worden met hoofdletters weergegeven in de telkens twee regels tellende rijmpjes.

Het boek ‘Thuis bij Muis’ betrekt op een speelse manier haar lezers. ‘Muis telt tot tien’ is daarop geen uitzondering, zoals bijvoorbeeld bij nummertje 6: ‘zes schone SOKKEN hangen klaar, maar welke horen bij elkaar?’ en bij nummertje 8: ‘acht POTLODEN, rood, geel, blauw, Muis maakt een tekening voor jou’. Het boek sluit daarmee goed aan op de belevingswereld van haar lezersdoelgroep.

Auteur: Pauline Baartmans
ISBN: 9789025114541
Uitgeverij: Uitgeverij Holland

Lees ook: Educatieve cijfer- en letterpuzzels

Review: Wat vinden wij van de boekjes Thuis bij Muis en Muis telt tot tien?
De illustraties van de boeken zijn heel lief en speels en dat maakt nieuwsgierig. Onze peuter wilde bij het zien van de boekjes meteen al erin bladeren en samenlezen.

De thema’s van het boek ‘Thuis bij Muis’ zijn voor onze peuter heel vertrouwd, wat natuurlijk altijd ontzettend fijn is voor kleine kinderen. De zoekopdrachtjes aan het begin en aan het einde zijn favoriet. De teksten van de verhaaltjes zijn kort, speels en op rijm, wat samen met de begeleidende illustraties goed helpt bij het vasthouden van de aandacht van onze kleine.

Ook het boek ‘Muis telt tot tien’ heeft de interesse van onze peuter weten te wekken, vooral omdat het goed past in haar kleine handjes, want dan kan ze het lekker ‘zelluf’ lezen. Het boek is een feest van herkenning en ook enigszins interactief door de leuke rijmpjes. Daar kunnen wij als gezin enorm van genieten. Kortom, Thuis bij Muis en Muis telt tot tien delen wij graag als boekentip voor peuters en kleuters.

Verkoopinformatie
De boeken kosten respectievelijk 14,95 euro (Thuis bij Muis) en 6,95 euro (Muis telt tot tien). Ze zijn onder andere te koop via www.uitgeverijholland.nl en www.bol.com.
 
Veel liefs,
ZahraBook recommendations for young children

(Summary)

By Zahra | In this article I discuss and review two Dutch children’s books written and illustrated by the same author and illustrator, Pauline Baartmans. The first book contains ten short stories that rhyme, and the second book teaches young children numbers.

Much love,
Zahra

6 thoughts on “Boekentip voor peuters en kleuters | Thuis bij Muis en Muis telt tot tien

  1. Zonder het boek gezien te hebben, heb je t zo uitgelegd dat ik het helemaal kan visualiseren. Mooie blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *