Bruine beer bij wildpark Han-sur-Lesse

Dagje uit tip | De Grot van Han en safaririt door het Wildpark

(English summary below)

Door Zahra
| De zomervakantie is net voorbij en velen van jullie zullen vast weer verlangen er weer tussenuit te kunnen gaan. Vandaag deel ik een leuke dagje uit tip met jullie in België: De Grot van Han en een safaririt door het daaraan aangesloten Wildpark.

Wat is de Grot van Han?
De Grot van Han is één van de mooiste en grootste grottencomplexen van Europa. Het is een stelsel van onderaardse grotten in het Belgische dorp Han-sur-Lesse die ontstaan en gevormd is door de Lesse, een zijrivier van de Maas. In de grot is de temperatuur het hele jaar door 13 graden en is de luchtvochtigheid 95%. De grot telt bovendien vele druipstenen kalkafzettingen.

Een honderdjarige tram brengt je vanuit het centrum van Han-sur-Lesse naar de ingang van de grot, waarvan een klein deel toegankelijk is voor het grote publiek, namelijk een pad van ongeveer twee kilometer dat te voet afgelegd wordt (de wandeling duurt ongeveer anderhalf uur). Daarbij geeft een gids uitleg.

Je wordt tijdens de wandeling door een tal van ‘zalen’ geleid, zoals de ‘Minaretzaal’, de ‘Koepelzaal’ en de ‘Wapenzaal’. In laatstgenoemde zaal vindt er een klank- en lichtshow plaats getiteld ‘Origin’. Bij de uitgang van de grot eindigt de wandeling met een ‘klapper’ door het luiden van het traditionele kanonschot.

Wat is het Wildpark?
Het Wildpark is een 250 hectare tellende Wild Life Dierenpark in België dat uniek is in zijn soort. Het gebied bevindt zich boven de Grot van Han en de oude vallei van de Lesse.

Te voet of met de safari-car ga je op avontuur in deze rustige omgeving en kun je de vele diersoorten ontdekken die leven of geleefd hebben in deze regio.

In dit park kun je zo een 20 verschillende diersoorten bekijken, waaronder de Europese ‘big five’, namelijk de lynx, de wolf, de veelvraat, de Europese bizon en de bruine beer. Het park heeft ook een aantal prachtige uitzichtpunten en een hele bijzondere flora.  

Wat vonden wij van de Grot van Han en het Wildpark?
Wij zijn voor de combinatie de Grot van Han en het Wildpark gegaan, maar je kunt ze ook apart boeken. Wij zijn begonnen met de Grot van Han en het tramritje naar de grot toe was een genot. Eenmaal bij de grot aangekomen waren wij allemaal (inclusief onze peuter) erg onder de indruk van de omgeving. Het was vooral ook heel spannend de grot te doorlopen, omdat het een hele andere omgeving is en omdat het er ook wat donkerder is, alhoewel het voldoende verlicht is om het veilig te kunnen doorkruisen.

De wandeling door de Grot van Han was een hele mooie ervaring, ook omdat wij een hele goede gids hadden die veel wist te vertellen over de verschillende zalen en hoe alles is ontstaan. De klank- en lichtshow tegen het einde van de rondleiding was een prachtig en indrukwekkend spektakel. De wandeling werd afgesloten met het traditionele kanonschot waar onze peuter wel erg van schrok omdat ze er niet op voorbereid was.

Het Wildpark hadden wij zeker ook niet willen missen. Na de ruim anderhalf uur durende grotwandeling was het fijn om in de safari-car te kunnen zitten om te genieten van de adembenemende natuur en de dieren die daar in het wild leven. Er waren voldoende tussenstops waarbij er uitleg werd gegeven over de verschillende dieren en we mochten een paar keer uitstappen om de omgeving wat beter te bekijken en om foto’s te maken. Hierna konden we met een voldaan gevoel een bijzondere dag en ervaring afsluiten.  

Meer informatie over de Grot van Han en het Wildpark
De Grot van Han is niet rolstoel- of kinderwagentoegankelijk. Je vindt meer informatie over kaartverkoop en openingstijden via de website van het Domein van de Grotten van Han.   

Kende jij de Grot van Han en het Wildpark al?

Veel liefs,
Zahra

Day trip suggestion | The Cave of Han and a safari ride through the Wild Life Park

(Summary)

By Zahra | In this article I talk about the Cave of Han that is situated in Belgium in the village Han-sur-Lesse and the adjacent Wild Life Park that we both visited with our toddler. I give some background information and talk about our experience with the cave and the Wild Life Park.

For more information you can visit http://www.grotte-de-han.be/en.

Much love,
Zahra

1 thought on “Dagje uit tip | De Grot van Han en safaririt door het Wildpark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *