Overzicht islamitische kinderboeken

Eid ul Adha | Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamitische achtergrond

(English summary below)

Door Zahra | Als moslim en als ouder doet het mij deugd dat er steeds meer boeken met een islamitische achtergrond gericht op kinderen op de Nederlandstalige boekenmarkt verschijnen. Tegenwoordig zijn ze regelmatig ook geschreven door binnenlandse schrijvers. Immers, jouw identiteit is wie je bent, en dat dien je te cultiveren. In dit artikel deel ik vijf titels die het zeker ook goed zullen doen als (onderdeel van een) cadeau voor de naderende Eid ul Adha (het Offerfeest).  

Cadeautip voor kinderen
Drie van de vijf boeken die ik in dit artikel heb opgenomen heb ik onderverdeeld in leeftijdscategorieën, en de andere twee heb ik als samenleesboeken opgenomen. Elk van de hier opgenomen boeken is echter leuk om samen te lezen. Dit natuurlijk met de nodige extra toelichting hier en daar, en een mogelijkheid voor de kinderen om vragen te stellen. Daarmee wordt het lezen van de boeken gegarandeerd een plezier voor het hele gezin!

Allah weet alles over mij
Leeftijd: 0-3 jaar
De islamitische leer is gestoeld op Tawheed, het ontkennen dat anderen het recht hebben om naast Allah aanbeden te worden en het bevestigen van Zijn Alleenrecht op aanbidding. Geloven in Allah is daarnaast ook de eerste zuil van de zes zuilen van imaan (geloof). Het boek ‘Allah weet alles over mij’ is om die reden een belangrijk introductieboekje voor de allerjongste moslimkindjes om op een leuke manier kennis te maken met onze Schepper. Het boek is van stevig karton gemaakt en de kaft heeft de titel als voelelement, ook geschikt voor de allerkleinsten dus! De zinnetjes in het boek zijn kort en speels en doen denken aan een gedicht, leuk om ‘al zingend’ voor te lezen. De plaatjes zijn mooi en herkenbaar. Onze peuter is dol op het boek en doet maar al te graag de plaatjes na bij het voorlezen, in ons huishouden is het boek dus zeker een succes!

Verkoopinformatie:
Het boek kost 11,95 euro en is te bestellen via www.mysouk.nl.

Moessie – Papa is mijn beste vriend
Leeftijd: 3-8 jaar
‘Moessie – Papa is mijn beste vriend’ is een mooi geïllustreerd boek met een belangrijke boodschap. Aan ouders, getuige de overlevering van de Profeet Mohamed (vrede zij met hem) waarmee het boek begint: ‘Vreest Allah en behandelt uw kinderen gelijk’. De eerste vrienden van een kind zouden zijn ouders moeten zijn. Die dienen niet alleen een thuisbasis, maar ook een veilige haven voor hun kind te creëren. Een band gestoeld op veiligheid, respect en vertrouwen, en dat begint al vanaf dag één. Dit is te meer belangrijk vanwege de vele ‘gevaren’ die de buitenwereld kent, denk aan pesten, cyber bullying, exposen, loverboys, groepsdruk, gevaarlijke challenges, en de lijst gaat helaas maar door. Het is om die reden belangrijk dat een kind weet dat het altijd bij zijn ouders terecht kan, wat er ook gebeurt. Het boek zelf is een genot om voor te lezen, omdat de daarin beschreven situaties een feest van herkenning zijn vanwege de islamitische achtergrond. Dit boek is dan ook zeker van toegevoegde waarde op de Nederlands islamitische boekenmarkt, and beyond.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 12,95 euro en is te bestellen via www.moessieboekie.nl.

De grote mond van koning tong
Leeftijd: 8-12 jaar
Voor de wat oudere kinderen bevat het boek ‘De grote mond van koning tong’ een schatkist aan islamitische wijsheden. Zoals het boek ‘Moessie – Papa is mijn beste vriend’, van dezelfde schrijver, begint ook dit boek met een toepasselijke overlevering van de Profeet Mohamed (vrede zij met hem): ‘De gelovige kan (alleen al) met zijn goede gedrag het niveau bereiken van iemand die de gewoonte heeft te bidden gedurende de nacht, en te vasten gedurende de dag’. Dit boek gaat dan ook over een arrogante koning (een tong) die zijn eigen tong niet weet te bedwingen. Hij kwetst zijn onderdanen (de bosdieren) schaamteloos met zijn roddels, achterklap en kwetsende opmerkingen. Wanneer er een heuse opstand dreigt weet de wijze uil de bosdieren te adviseren met het beste advies dat een moslim op kan volgen. Dit boek is prachtig geïllustreerd en in zeer mooie taal geschreven. (‘Soms verandert de dop, maar niet de fles. Soms verandert het handvat, maar niet het mes’). Met mooie en duidelijke boodschappen weet het boek zich te onderscheiden van een groot aantal boeken in dezelfde leeftijdscategorie.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 12,95 euro en is te bestellen via www.moessieboekie.nl.

Op zoek naar Allah
Samenleesboek  
Het boek ‘Op zoek naar Allah’ is prachtig, omdat het op een leuke en speelse manier antwoorden geeft op belangrijke vragen over Allah. Dit wordt gedaan door het volgen van een jongetje genaamd Zayd, die over Allah heeft geleerd op school en er daarna uitvoerig over praat met zijn ouders. Gaandeweg legt zijn moeder hem een aantal van de Schone Namen van Allah uit die op toepasselijke momenten ter sprake komen, zoals ar-Razzaq, de Schenker, wanneer Zayd zich afvraagt wie er voor de vogels gaat zorgen waarvan er een nest in de boom in hun tuin staat. Zijn moeder weet hem te vertellen dat ook de vogel die zijn kuiken in de boom achterlaat, vertrouwt op Allah: ‘Hij vliegt ’s morgens vroeg weg om op zoek te gaan naar eten, om met een gevulde maag terug te komen’. Het boek heeft ook tekstwolkjes met gedichtjes en eindigt met de vijf in het verhaaltje genoemde Schone Namen van Allah met een wat uitgebreidere uitleg over elke Naam afzonderlijk. Een onmisbaar boek om onze kinderen (verder) kennis te laten maken met onze Schepper en ze nieuwsgierig te maken om meer kennis over Hem op te doen.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 12,50 euro en is te bestellen via www.mk-entertainment.com

Het allergrootste cadeau
Samenleesboek
Onderzoek heeft getoond dat wanneer je dankbaar bent er geen ruimte in jouw binnenwereld is voor negatieve emoties en gedachtes, omdat het ene het andere per definitie uitsluit. De islam, met haar nadruk op het tellen van de vele gunsten en zegeningen van Allah, heeft dit concept ook heel hoog staan. Het zou dan ook voor elke moslim een tweede natuur moeten zijn om de gunsten van de Schepper te proberen te tellen en er dankbaar voor te zijn. Het boek ‘Het allergrootste cadeau’ speelt heel mooi in op dit aspect van het geloof door in rijm en op een speelse manier de vele gunsten van Allah te benoemen om te eindigen met toch wel het állergrootste cadeau, namelijk de gunst van de islam. Het boek is prachtig geïllustreerd, met een wel heel sprookjesachtige kaft. Het lezen ervan is een verademing, omdat de tekst heel solide is en er geput wordt uit een sterke bron, namelijk de Heilige Koran. Dit boek is dan ook een uitstekende manier om onze kinderen kennis te laten maken met één van de mooiste aspecten van het geloof. Immers, als wij dankbaar zijn, dan zal Allah onze genietingen vermeerderen, zoals het welbekende vers gaat (Koran 14:7). En met het onderwijzen hiervan kunnen we niet vroeg genoeg beginnen.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 12,50 euro en is te bestellen via www.mk-entertainment.com

Lees ook: Boekentip voor peuters | The Yellow Cow

Welk boek spreekt jou het meeste aan en waarom?

Veel liefs,
ZahraEid ul Adha | Gift idea for children: Books with an Islamic background

(Summary)

By Zahra | In this article I mention what a delight it is that in the Netherlands more and more books with an Islamic background are written and published. I discuss five titles in particular, of which I have divided three in age categories and listed two as read-together books. All the books are good to read together though, while providing the necessary explanations here and there and with a possibility for the children to ask questions. This way, reading the books can be an enjoyment for the whole family!

Much love,
Zahra
8 thoughts on “Eid ul Adha | Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamitische achtergrond

  1. Djazaki Allaahou ghair lieve sis voor je reviews. Ik ben zo nieuwsgierig geworden naar een aantal boeken. Ben benieuwd wat mijn kindjes ervan zullen vinden in sha-a Allaah ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *