Islamitische kinderboeken

Eid ul Adha | Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamtische achtergrond deel 2

Door Zahra | Vorig jaar schreef ik voor Eid ul Adha het artikel: Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamitische achtergrond. Het artikel was erg populair en wordt nog regelmatig gelezen met pieken rond de islamitische feestdagen. Het heeft zelfs de top 5 van de meest gelezen artikelen op mijn blog gehaald. Reden te meer dus om er dit jaar een deel 2 aan toe te voegen. Lees je mee?

Individuele verantwoordelijkheid
Belangrijk om te melden: Als ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van jouw kind. Het is dan ook belangrijk dat ouders alle kennis altijd met een kritische blik lezen. Daarbij dient men altijd terug te grijpen naar de originele islamitische bronnen, de Koran en de Sunnah. Ook bij het lezen van boeken met een islamitische achtergrond.

In de Heilige Koran worden de dienaren van Allah beschreven als:

‘Degenen die naar het woord luisteren en daarna het beste ervan volgen, dat zijn (degenen) die Allah geleid heeft en dat zijn de bezitters van verstand.’ – Koran 39:18

Mijn eerste Koran verhalenboek voor peuters

Mijn eerste Koran verhalenboek voor peuters
Leeftijd: 0-4 jaar
Dit leuke peuterboek is van hardkarton en prachtig geïllustreerd, perfect voor peuters dus. Het bevat twaalf mooie verhalen uit de Koran. Het zijn compacte teksten ondersteund door een toepasselijk Koranvers:

Allah Maakte Alles
Allah maakte de zon, de maan, de hemel, de sterren en de aarde. Op aarde maakte Allah de planten, dieren, vogels en alle andere dingen. Dankuwel Allah, voor het maken van zo een mooie wereld.

Mijn Koran vers
Hij is het Die voor jullie alles wat op aarde is heeft geschapen… Hoofdstuk Al-Baqara, 2:29.

De teksten zijn speels en simpel. Ze zijn op een dusdanige manier geschreven dat het bij de belevingswereld van peuters past. Op die manier biedt het boek een unieke kans voor jonge kinderen en hun ouders om vanaf een vroege leeftijd samen aan de slag te gaan met de boodschap van de Koran.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 8,95 euro en is te bestellen via www.islamproducten.nl.

Mijn eerste Koran verhalenboek

Mijn eerste Koran verhalenboek
Leeftijd: 6-12 jaar
Dit boek is een vervolg op het boek ‘Mijn eerste Koran verhalenboek voor peuters’. Het boek is in dezelfde prachtige stijl geïllustreerd en omvat 42 makkelijk te lezen verhalen. Elk verhaal heeft een moraal.

Hoewel de verhalen niet helemaal in chronologische volgorde zijn gepresenteerd vind ik het erg fijn dat aan het einde van het boek een extra kopje is toegevoegd. Dat kopje, namelijk: ‘Waar staan de verhalen in de Koran’, biedt voor elk hoofdstuk uit het boek niet alleen het hoofdstuk uit de Koran waarin je de informatie terug kunt lezen, maar ook de specifieke verzen. Daarmee is dit een interactief boek dat op een speelse manier onze jeugd helpt hun kennis van het heilige boek te verdiepen.

Verkoopinformatie: Het boek kost 16,45 euro en is te bestellen via www.islamproducten.nl.

365 verhalen over de Profeet Mohammed

365 verhalen over de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem)
Leeftijd: 8-12 jaar
Het boek 365 verhalen over de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) is een essentieel boek in elk islamitisch huishouden, voor jong en oud. Het boek vertelt in chronologische volgorde over het leven en de tijd van de Profeet Mohammed. Het begint met de tijd waarin de Profeet Ibrahim en zijn familie (vrede zij met hen) naar Mekka zijn gegaan. Zij vestigden zich daar en Mekka begon vervolgens een bruisende stad te worden mede dankzij de Zamzam bron die het gebied bewoonbaar maakte.

Het boek vervolgt met de verdere geschiedenis en politieke opmaak van de regio tot aan de geboorte van de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem). Tegen het einde bevat het boek een hele reeks aan prachtige overleveringen en adviezen van de Profeet. Het enige wat ik mis aan het boek zijn de bronvermeldingen, maar de meeste teksten klonken mij bekend in de oren. De teksten waar ik nog niet bekend mee ben zijn een uitgelezen kans om ze verder te onderzoeken.

Al met al is dit een boek dat het leven beschrijft van de belangrijkste persoon uit de islamitische geschiedenis. Alleen daarom al is het onmisbaar voor elke moslim, met name het jonge kind dat de religie nog niet voldoende machtig is.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 19,97 euro en is te bestellen via www.hadiethshop.nl.

Het verhaal van Khadija

Het verhaal van Khadija (moge Allah tevreden over haar zijn) – De eerste moslim en de vrouw van de Profeet Mohammad (vrede en zegeningen zij met hem)
Leeftijd: 8-12 jaar
Dit boek heeft mij persoonlijk erg geraakt. Natuurlijke kende ik de verhalen al. Maar om het allemaal verteld vanuit het leven van de vrouw van de Profeet, Khadija (moge Allah tevreden over haar zijn), te lezen gaf het voor mij toch een andere dimensie.

Wat een bijzondere vrouw is het geweest! Het is vooral indrukwekkend om in dit verhaal te lezen hoe Allah (ta’ala) ons voorbereidt en leidt tot onze lotsbestemming. Zolang wijzelf er ook alles aan doen om integer te zijn en het goede pad te volgen is alles wat er in ons leven gebeurt ten voordele van ons. Als het niet in dit leven is dan zeker wel in het Hiernamaals. Dit is een prachtige boodschap om ons van bewust te zijn en om aan onze kinderen mee te geven.

Wat ik erg kan waarderen is dat het boek eindigt met een bibliografie. Hoewel het boek van kaft tot kaft het welbekende verhaal vertelt is het altijd fijn om de bronnen er als naslag op te kunnen nalezen. Dit boek is essentieel niet alleen voor onze dochters, maar voor al onze jonge kinderen. De zorg, intelligentie en verregaande opofferingen van Khadija (moge Allah tevreden over haar zijn) kunnen een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor zowel moslims als niet-moslims.

Verkoopinformatie:
Het boek kost 12,47 euro en is te bestellen via www.hadiethshop.nl

Lees ook: De Gruffalo natuurspeurboeken

Welk boek spreekt jou het meeste aan en waarom?

Veel liefs,
Zahra

5 thoughts on “Eid ul Adha | Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamtische achtergrond deel 2

  1. BarakAllahu feeki voor deze blogpost! Ik zocht al zo lang naar een online inkijkje in het boek Koran verhalen voor peuters! Nu ik eindelijk weet wat voor niveau tekst ik kam verwachten, ga ik hem halen in sha Allah .

    1. In sha Allah, wat superfijn om te horen dat de blogpost je bracht wat je zocht! Ik hoop dat jullie veel plezier van het boekje zullen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *