De mooie Namen van Allah

Eid ul Fitr | Cadeautip voor kinderen: 7 islamitische kinderboeken

Door Zahra | Het doet mij deugd dat er steeds meer mooie islamitische kinderboeken verschijnen op de Nederlandstalige islamitische boekenmarkt. De afgelopen tijd heb ik weer veel mooie nieuwe titels voorbij zien komen. Met Eid ul Fitr (ook wel bekend als ‘het Suikerfeest’) om de hoek licht ik er in dit artikel daarom graag zeven uit.

De Koran en Sunnah als leidraad
Wij leven in erg spannende tijden. Ik moet daarbij gelijk aan de volgende overlevering van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) denken:

“Waarlijk, Allah zal de kennis niet in één keer van de mensen wegnemen, maar zal de kennis wegnemen door de geleerden weg te nemen zodat wanneer er geen geleerde meer over is, de mensen zich zullen keren tot de onwetenden en de mensen hen vragen over religieuze kwesties die de onwetenden hen zal geven zonder kennis. En zo zullen zij misleid worden en anderen misleiden.”

Nu meer dan ooit is het belangrijk dat wij goed kijken en onderzoeken waar wij onze kennis vandaan halen en wat wij onze kinderen onderwijzen. Dat is een plicht en verantwoordelijkheid die op ons rust als opvoeders. Daarbij dienen wij altijd terug te grijpen naar de originele islamitische bronnen, de Koran en de Sunnah. Oók en vooral bij het kiezen van islamitische kinderboeken.

De mooie Namen van Allah

De mooie Namen van Allah
Ik trap dit overzicht graag af met mijn absolute favoriet uit deze lijst: De mooie Namen van Allah. Een prachtig boek vind ik het. In stijl en taal doet het mij heel erg denken aan het eveneens prachtige boek: De vijf pilaren van de islaam. Het is een hardcover boek en het is circa 30cm bij 22cm groot.

Het boek is een eerste deel van wat een reeks moet worden en het bevat 42 Namen van Allah. Uit de slottekst waarmee het boek eindigt maak ik op dat men bezig is met een vervolg boek waarin we kennis zullen maken met alle ‘andere Namen’. Daaruit concludeer ik dat het twee boeken in totaal zullen zijn.

We kennen allemaal wel de gangbare volgorde waarop de Namen van Allah doorgaans gepresenteerd worden. In dit boek hebben de makers er echter voor gekozen de Namen die  enigszins bij elkaar liggen qua betekenis samen te laten komen in dit eerste deel. Zij hebben zich deze vrijheid gepermitteerd omdat er nergens in de authentieke overleveringen iets te vinden is over een eventuele (bindende) volgorde waarop de Namen van de Almachtige dienen te worden gepresenteerd.

Het boek is aantrekkelijk geïllustreerd. Aan elke Naam wordt één pagina gewijd met op de pagina ernaast een begeleidende toepasselijke illustratie. In enkele gevallen zijn twee of drie Namen samengenomen en samen op één pagina uiteengezet. Denk bijvoorbeeld aan de Namen Ar-Rahmaan (De Meest Barmhartige) en Ar-Rahiem (De Meest Genadevolle) die in betekenis heel dicht bij elkaar liggen.

Ik vind het boek bijzonder mooi en ben er zeer over te spreken. Er is heel goed rekening gehouden met de doelgroep, kinderen, en daar is het taalgebruik en de opmaak ook duidelijk op afgestemd. Het was een genot om aan mijn kleuter uit voor te lezen. Ook het lettertype is wat groter dan normaal voor de beginnende lezers. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg!  

Mijn eerste Koranverhalen

Mijn eerste Koranverhalen
Bij het boek Mijn eerste Koranverhalen klonk de titel mij bekend in de oren. Toen ik het boek echter in mijn bezit kreeg en bekeek zag ik dat het een totaal ander boek is dan het boek dat ik in gedachten had. Het is een dun boekje met veel plaatjes. Het heeft een gewatteerde hardcover omslag en is circa 25cm bij 25cm groot. Ik lees op de achterkant van het boek het volgende:

‘Laat jouw kind kennismaken met de Koran middels zeven prachtig geschreven verhalen, speciaal voor jonge kinderen. (…) Mijn eerste Koranverhalen is hét boek dat niet mag missen in de boekenkast van je kind’.

Dat klinkt veelbelovend! De hoofdstukken ‘Wie is Allah?’ en ‘De Schepping’ vind ik leuk, luchtig en behoorlijk toegankelijk voor jonge kinderen geschreven. De daarop volgende verhaaltjes vind ik echter erg theologisch van aard en een beetje te heftig verwoord voor de beoogde doelgroep: ‘Iblies vroeg [Allah] om uitstel tot de Dag des Oordeels zodat hij zoveel mogelijk kinderen van Adam met hem de hel in zou kunnen krijgen’.

Het boek is verder prachtig geïllustreerd en inhoudelijk, voor zover ik kan oordelen, correct. Voor de allerkleinsten acht ik de inhoud van het boek wat minder gepast. Mijn kleuter had in ieder geval bij het samen doornemen van de laatste vijf hoofdstukken heel veel vragen. Het boek kan echter prima door kinderen van bijvoorbeeld zeven jaar en ouder gelezen worden met begeleiding van een volwassene die toelichting kan geven.

Sara en Hamza

Sara en Hamza
Sara en Hamza is een boekenreeks bestaande uit inmiddels twee titels die met elkaar verbonden zijn maar die ook prima los van elkaar gelezen kunnen worden. Over deel één Sara en Hamza – 21 islamitische voorleesverhalen had ik al een review geschreven op Instagram. Ik was daarom ook benieuwd naar deel twee Sara en Hamza – 21 islamitische avonturen.

De boeken zijn hardcover en zijn circa 26cm bij 21cm groot. Ook deel twee bestaat uit 21 korte verhalen van meestal iets meer dan één pagina groot en met toepasselijke afbeeldingen.

Ik vind dit deel van de boekenreeks heel erg leuk, misschien wel leuker dan het eerste deel. Het richt zich dan ook op ‘avonturen’ die voor de allerkleinsten herkenbaar zullen zijn. Hoofdstukken als ‘De kinderboerderij’, ‘Sneeuwpret’ en ‘De hond van Mees’ passeren de revue. En de begeleidende illustraties zijn weeral prachtig.

Het is alleen wel jammer en een beetje slordig dat er een kwalijke drukfout in het boek zit, en dit is vooral naar de eindredactie/drukker toe. In het hoofdstuk ‘Iftar, het avondmaal’ zijn de laatste zeven zinnen een exacte kopie van de laatste zeven zinnen van het hoofdstuk ‘Ik wil naar Jannah’. Het hoofdstuk over Iftar is vermoed ik dus niet afgesloten hoe de schrijfster het geschreven heeft. Wellicht dat dit gecorrigeerd kan worden in een volgende druk.

Gelukkig doet dit ongelukkige foutje niets af aan het genot dat je samen met jouw kind kunt hebben van deze nieuwe prachtige titel.

De vrienden van de Profeet

De vrienden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem)
De vrienden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) is een boekenreeks die inmiddels uit drie kort op elkaar verschenen delen bestaat. De delen bevatten de volgende subtitels:

Deel 1: Het verhaal van Bilal ibn Rabah
Deel 2: Het verhaal van Khalid ibn Walid
Deel 3: Het verhaal van Barakah oem Ayman

De boeken zijn hardcover en zijn circa 21cm bij 21cm groot. De illustraties zijn prachtig. Inhoudelijk steken de boeken verder goed in elkaar: de opzet, het verhaal en het taalgebruik zijn helemaal prima. Twee broertjes, Musa en Suleyman, maken in elk deel kennis met één van de vrienden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem).

In deel één is dat tijdens een picknick met hun moeder en hun nieuwe buurjongen Bilal. De moeder van Musa en Suleyman vertelt de drie jongens over de herkomst van de naam Bilal.

In deel twee zijn Musa en Suleyman op bezoek bij opa en oma. Opa is een boek aan het lezen over een grote held van de islam en de jongens willen daar graag wat meer over weten. Op een leuke manier vertelt opa de jongens over deze belangrijke held, Khalid ibn Walid.

En tot slot, in deel drie gaat het over een vrouwelijke metgezel van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem), namelijk zijn ‘tweede moeder na zijn moeder’: Barakah oem Ayman. Musa en Suleyman zijn met hun ouders op weg naar het vrijdaggebed wanneer ze hun buurvrouw tegenkomen, de moeder van Bilal. Zij heeft een baby bij zich, ze blijkt namelijk recentelijk bevallen te zijn van een dochter die zij Barakah hebben genoemd. Na afloop van de ontmoeting vertellen de ouders van Musa en Suleyman de kinderen uitvoerig over deze voor de Profeet (vrede en zegeningen zij met Hem) belangrijke metgezellin.

Het mooiste vind ik dat elk boek eindigt met tien kennisvragen. Zo kun je samen met jouw kind toetsen wat jullie nog van het verhaal hebben onthouden. Op de allerlaatste bladzijde vind je een lijst met de Arabische woorden die in het verhaal zijn gebruikt en hun betekenis. Wat mij betreft zijn de boeken zeker een aanwinst voor elke islamitische kinderboekenkast.

Verkoopinformatie
Alle in deze blog uitgelichte boeken zijn verkrijgbaar bij Eid Winkel www.eidwinkel.nl. Kijk op de website voor de actuele prijzen en voor hun uitgebreide assortiment aan (islamitische) producten.

Lees ook: Cadeautip voor kinderen: Boeken met een islamitische achtergrond deel 2

Welk boek spreekt jou het meeste aan en waarom?

Veel liefs,
Zahra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *