Healthy lifestyle

‘Bewuste voeding staat voor mij gelijk aan voor mezelf zorgen’

Interview door Zahra | Hassna ken ik nu al een poosje via Instagram. We waren elkaar daarna ook ‘toevallig’ (wat is toeval?) tegen het lijf gelopen. Ze kan in real life zo mooi vertellen en ik was natuurlijk heel erg benieuwd naar haar verhaal. Ik heb haar daarom geïnterviewd over haar passie: voeding. Lees je mee?

Vertel eens wat over jezelf, wie ben jij? Waar ligt jouw passie?
Ik ben Hassna, ik ben 34 jaar jong. Samen met mijn man, dochter van zes en zoontje van vijf maanden woon ik in Amsterdam. Al vrij jong ben ik in de financiële wereld ‘gerold’. Pensioenland om wat specifieker te zijn. Ik doe mijn werk na al die jaren nog steeds wel met plezier, maar zie nu in dat het meer een enthousiasme is, dan een echte passie. 

Een passie is voor mij daadwerkelijk iets willen bijdragen en er daarom elk moment van de dag mee bezig willen zijn. Dat is toch wel voeding voor mij. Ik vind het nog steeds heel bijzonder wanneer iemand bij mij aanklopt op het moment dat diegene besluit dat het tijd wordt voor een (positieve) verandering in zijn/haar leefstijl. Dat je iemand mag en kan bijstaan daarin. Ik word ook oprecht gelukkig van de resultaten en gesprekken die daarna volgen. De voortgang die dan geboekt wordt en de hoop die daarbij gaat leven, daar kan ik echt gelukkig van worden! 

Wat betekent voeding voor jou? 
Willen we niet allemaal de beste versie van onszelf zijn? Is onze voeding dan niet de eerste stap? Alles in mijn leven staat in direct verband met waar ik mijn lichaam mee voed. Het heeft onder andere invloed op hoe ik mij fysiek en mentaal voel. Dit bepaalt ook in hoeverre ik er voor een ander kan zijn, mijn gezin bijvoorbeeld. Of hoeveel en hoelang ik me kan focussen op waar ik gelukkig van word. Bewuste voeding staat voor mij dus ook gelijk aan voor mezelf zorgen. Jezelf zo waardevol vinden, dat je tijd neemt om bewust te eten. Dit is ook één van de waardevolste lessen die je aan jouw kind mee kan geven. Hoe mooi is het als kinderen zich hiervan bewust worden van jongs af aan? Hier zullen ze de rest van hun leven profijt van hebben. 

Hoe is jouw relatie tot voeding, en is dat altijd zo geweest? 
Ik heb altijd wel een goede relatie met voeding gehad. In die zin dat ik altijd wel een bewuste eter ben geweest, want ik had al vrij vroeg door dat mijn voeding bepaalt hoe ik me voel. Zeker tijdens de lange zware dagen (en soms nachten) als studente leerde ik mijn lichaam goed kennen en wist ik wat ik nodig had om te kunnen presteren zoals ik dat wilde.Ook heeft de leefstijl van mijn man een grote impact op mij gehad. Hij heeft namelijk diabetes en ik heb mij daardoor ook altijd medeverantwoordelijk gevoeld voor wat hij op een dag eet en hoe hij zijn waarden zo goed mogelijk onder controle kan houden. 

Wanneer ben jij je specifiek gaan interesseren in voeding? Wat heeft jou de stap laten zetten er echt voor te willen gaan? 
Ik heb een tijdje bij een niet zo leuke werkgever gewerkt. Ik had het niet meer naar mijn zin en merkte dat ook aan mijn energie. Ik heb toen besloten om minder te gaan werken en mijn vrije tijd te gaan vullen met alles waar ik wel energie van kreeg. Dat bleek gelijk voeding. Zonder nadenken schreef ik me in voor een opleiding voor Voedingsconsulente en deelde ik wat ik at en alles wat ik leerde op mijn Instagram account. Dat werd met veel belangstelling en enthousiasme ontvangen. 

Je bent er een hele carrière switch voor aan het maken. 
In sha Allah! Ik speel al een tijdje met het idee om een switch te gaan maken inderdaad. Voor nu ben ik volop aan het leren en mezelf aan het ontwikkelen. Daarnaast begeleid ik mensen voor zover daar ruimte en tijd voor is. Uiteindelijk wil ik de switch gaan maken en voorgoed afscheid nemen van de Pensioenen. 

Hoe ziet volgens jou een gebalanceerde maaltijd eruit?
Een gebalanceerde maaltijd bestaat uit in ieder geval de drie voedselgroepen, namelijk groenten, koolhydraten en eiwitten.

De verdeling daarvan is naar mijn mening echt afhankelijk van waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Begin met een kwart eiwitten, een kwart koolhydraten en de rest, wat gelijk staat aan de helft, groenten. Als het even kan voeg je daar wat goede vetten aan toe, zoals avocado, zaden of olijfolie. Varieer hierbij regelmatig en eet vooral maaltijden waar jij van kan genieten.

Wat kunnen we niet uit onze voeding halen en moeten we écht aanvullen met bijvoorbeeld supplementen?
Vitamine D! Deze vitamine is cruciaal voor ons lichaam. Een tekort wordt op lange termijn met zoveel ziektes in verband gebracht, maar tegelijkertijd is het bijna niet uit alleen voeding te halen. De belangrijkste bron van vitamine D is de zon, maar daar hebben we helaas nooit genoeg van. Zeker als je bedekkende kleding draagt en niet zoveel buiten komt. Verder is het echt afhankelijk van jouw eetpatroon en lichaam. Eet je bijvoorbeeld vegetarisch, denk dan aan vitamine B12.  

Ik adviseer ook altijd om een bloedtest te laten uitvoeren. Zo kom je erachter waar je een tekort hebt en kan je dit aanvullen met supplementen. Uiteraard nadat je jouw voedingspatroon hierop hebt aangepast. Ik zeg altijd eerst voeding, dan eventueel super foods en als laatste grijpen naar supplementen. 

Wat weten veel mensen niet over voeding, maar is essentieel om te weten? 
Misschien al wel bekend, maar zeker het herhalen waard. We hebben vanuit de islam duidelijke instructies van Allah (ta’ala) gekregen over waarmee wij ons lichaam dienen te voeden. In de Quran wordt vaak gesproken over halal en tayyib voedsel. We worden letterlijk bevolen halal en tayyib te eten en drinken. Aan dat laatste wordt helaas niet zo zwaar getild. Tayyib eten omvat alles wat puur, goed en onschadelijk is. Wees je hiervan bewust en verkies puur voedsel boven het bewerkte en schadelijke. 

Veel vrouwen kampen met pijnlijke menstruaties en dat zou geen normaal fenomeen moeten zijn. Waar kunnen die pijnen aan liggen en wat kun je er in termen van voeding en eetpatroon zelf aan doen? 
Ik vind dit onderwerp heel belangrijk! Moeten we ook veel meer over praten. De pijnen horen er inderdaad niet bij. Natuurlijk is een krampje normaal, er gebeurt nou eenmaal veel in ons lichaam op dat moment. Wat niet normaal is, is een menstruatie waarbij je als vrouw elke maand een paar dagen uitgeschakeld bent. Of dat het ongemak zo heftig is, dat je ervoor thuis moet blijven. Dan moet je aan de bel trekken! 

Zelf ben ik ook heel lang wanhopig opzoek naar antwoorden geweest. Ik had maandelijks vreselijk veel last gedurende mijn menstruatie en had die dagen daarom ook echt geblokkeerd in mijn agenda. Van de artsen kreeg ik echter te horen dat het er allemaal maar bij hoorde en dat ik aan de pil kon om zo mijn menstruatie wat dragelijker te maken. Dit zal helaas voor heel vrouwen bekend in de oren klinken. Tegen deze vrouwen wil ik graag zeggen dat ze zich niet met deze boodschap weg moeten laten sturen. Dit lost het probleem niet op. In veel gevallen wordt het probleem hiermee alleen verergerd. 

Twee op de tien vrouwen in Nederland heeft bijvoorbeeld endometriose. Dit is een chronische aandoening waarbij baarmoederweefsel, of weefsel dat erop lijkt, op plekken buiten de baarmoeder zit. Het is geen levensbedreigende ziekte, maar het kan zich in de organen gaan nestelen en ontstekingen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Ook speelt de ziekte een grote rol bij een onvervulde kinderwens. Loop er dus niet langer mee rond en laat je onderzoeken. 

Ondanks dat het een chronische ziekte is, kan je zelf veel meer doen dan je denkt. Wat voeding betreft is er een zogenaamd Endometriose dieet ontwikkeld. Met dit dieet wordt voeding die ontstekingen verhoogt vermeden. Denk hierbij aan suikers en voedsel die de darmwerking en het immuunsysteem kunnen verstoren.

Om de klachten te verminderen kun je proberen het volgende vermijden: 
– Zuivel
– Rood vlees
– Gefrituurd eten
– Suikerproducten
– Tarweprodcuten

Vermijd ook (ijs) koude dranken en voedsel en eet en drink vooral warm (dus niet heet!). 

Wat is het beste voedingsadvies dat je ooit hebt gehad? 
Dat je jouw lichaam niet moet vullen, maar voeden! Vraag me niet wie dit advies gegeven heeft hoor. Volgens mij heb ik het ooit gelezen in een boek en het is me sindsdien bijgebleven. Vooral dit inzicht heeft mijn relatie met voeding heel erg beïnvloed. 

Welk ander voedingsadvies geef jij ook graag door? 
Jouw eetgewoonten van de ene op de andere dag omgooien werkt niet! Het is vaak niet realistisch en dus helaas niet haalbaar. Datzelfde geldt voor strenge diëten en constant af te moeten wegen wat je eet. Breng stapsgewijs veranderingen aan en doe dit voor de lange termijn. Niet om snel kilo’s te verliezen of om aan te komen, want dat gaat het niet worden.

In mijn voedingsschema’s geef ik wel hoeveelheden en grammen op, maar benadruk daarbij altijd dat het vooral is om je te laten zien hoe groot/klein een portie dient te zijn. Dit met de intentie dat je na een tijdje de juiste portie gewoon op gevoel kan opscheppen. Uiteindelijk wil je ernaartoe dat je gewoontes verandert en dat je niet constant bezig bent met wat je wel of niet mag eten.

Wat wil je aanvullend nog meer kwijt over voeding en/of een healthy lifestyle? 
Geniet ervan! Als een gezonde leefstijl als een straf voelt, dan doe je het niet goed. Wees niet te streng voor jezelf en probeer bijvoorbeeld de 80/20 regel toe te passen. Dit houdt in dat je voor 80 procent gezond eet en voor 20 procent jezelf toestaat te nuttigen wat het ook is waar je op dat moment zin in hebt. Doe dit ook dagelijks en schaf de zogenaamde cheat days af! Dit werk niet op de lange termijn. Echt, ik beloof het. Op het moment dat je er de vruchten van gaat plukken, wil je nooit meer anders! 

Lees ook: 3 eenvoudige manieren om gezonder te eten

Veel liefs,
ZahraHassna is voedingsconsulente in opleiding. Op haar Instagram pagina deelt ze regelmatig voeding gerelateerde feiten en informatie, maar ook recepten en lifestyle content. Zij runt bovendien de website www.thehealthyeverafter.nl, waar ze voedingsschema’s op maat aanbiedt met de daarbij behorende begeleiding.Photo credits: Pexels

2 thoughts on “‘Bewuste voeding staat voor mij gelijk aan voor mezelf zorgen’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *