De vijf pilaren van de islaam boek

Kinderboekentip | De 5 pilaren van de islaam

Door Zahra | Ibn Baaz Bookstore heeft een nieuw boek uitgebracht, De vijf pilaren van de islaam. Het is één van die boeken waarvan je niet weet dat je het nodig hebt totdat je het tegenkomt. Of waarvan je ergens voelde dat een dergelijk boek ontbrak bij het binnentreden van de islam of bij het onderwijzen van jouw kind, maar die je nergens kon vinden. Die tijd is nu officieel voorbij. In dit artikel vertel ik je daarom graag meer over het boek. Lees je gezellig mee?

De vijf pilaren van de islaam
Het boek De vijf pilaren van de islaam is een hardcoverboek en het begint met een voorwoord voor ouders en onderwijzers. In het voorwoord wordt de plicht van elke ouder om zijn kind(eren) te onderwijzen uiteengezet. Dit boek is volgens de samenstellers dan ook geschreven om ouders en onderwijzers te ondersteunen bij deze belangrijke plicht. Er wordt duidelijk aangegeven wat voor (goede) bronnen gebruikt zijn bij het schrijven van dit boek en dat het boek inhoudelijk is nagekeken door het team van Ibn Baaz Bookstore. Altijd fijn als die moeite vanuit de uitgever al gedaan is. Het geeft dan aan hoe serieus men de taak heeft genomen bij het opzetten van een dergelijk soort ‘handboek’. Dit neemt natuurlijk onze eigen verantwoordelijkheid als ouder niet weg om alles nog eens dubbel te checken, aangezien fouten menselijk blijven. 

De gedeeltes van het boek die hierna volgen richten zich vervolgens op het kind. In de introductie wordt uitgelegd dat elk gebouw meerdere pilaren heeft en wat het belang daarvan is in de eerste plaats. Als een gebouw maar één pilaar zou hebben dan zou het kunnen instorten. Er wordt uitgelegd dat de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) de islamitische religie vergeleek met een gebouw. Een gebouw met vijf pilaren die wij als moslims allemaal nodig hebben. De introductie eindigt met dat je als lezer gaat leren wat deze vijf pilaren inhouden en hoe je ze kunt uitvoeren. Een tip volgt met een mooie smeekbede die je kunt zeggen als je iets wilt leren.

Na de introductie is er aan elke pilaar een afzonderlijk hoofdstuk gewijd, te weten:
– De eerste pilaar: de shahadah
– De tweede pilaar: het gebed (salah)
– De derde pilaar: het geven van liefdadigheid (zakaat)
– De vierde pilaar: het vasten (siyaam) tijdens de maand ramadan
– De vijfde pilaar: de bedevaart (hadj)

Elk hoofdstuk is dusdanig opgebouwd dat het de pilaar eerst kort introduceert en vervolgens verder uiteen zet. Dit wordt ondersteund met handige weetjes en tips. Alle vijf hoofdstukken worden aansluitend afgesloten met een ‘Test jezelf over … (de betreffende zuil)’ quiz.

Alle hoofdstukken zijn 4 tot 6 pagina’s lang, behalve het hoofdstuk over het gebed dat maar liefst 31 pagina’s telt. In dat hoofdstuk worden de rituele wassing en het gebed uitvoerig en stap voor stap uiteengezet. Van het zetten van de intentie, tot de verschillende smeekbedes die opgezegd dienen te worden, tot de precieze handelingen die verricht moeten worden; het komt allemaal aan bod. De overige hoofdstukken zijn elk van dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Bij elk hoofdstuk is bovendien gebruik gemaakt van prachtige ondersteunende illustraties.

De vijf pilaren van de islaam boek binnenkant

Het boek eindigt ‘in stijl’ met drie extra’s:
– Bonusmateriaal: de islamitische maanden
– Arabische woorden
– Antwoorden test jezelf

De inhoud van de extra’s spreekt bijna voor zich. De islamitische maanden zijn op een speelse manier toegevoegd met weer een leuke mini quiz. De quiz bevat twee vragen die uit de inhoud van het boek te leiden zijn. De derde en laatste vraag is leuk om samen met mama en papa te onderzoeken. Er is een woordenlijst toegevoegd met alle in het boek gebruikte Arabische woorden, die overigens in de tekst van de hoofdstukken ook toegelicht zijn zodat het geheel leesbaar blijft. Tot slot volgen de antwoorden op de ‘Test jezelf’ quizjes.

Wat vinden wij van het boek De vijf pilaren van de islaam?
Mijn eerste indruk van het boek is dat het van uitmuntende kwaliteit is. Het is bijzonder aangenaam geïllustreerd, met een ontzettend aantrekkelijke kaft. De opzet van het boek is werkelijk geniaal, daar heb ik absoluut niets op aan te merken. Het is te merken dat het boek met uiterste zorg is samengesteld. Het boek biedt veel meer dan de titel doet vermoeden door alle tips, weetjes, quizjes en het bonusmateriaal.

Het taalgebruik van het boek is erg toegankelijk, vooral voor de hoofddoelgroep: kinderen van 7 jaar en ouder. Het boek is positief, informatief en op een bemoedigende toon geschreven. De begeleidende illustraties zijn van uitstekende kwaliteit en de beschrijvingen zijn dat eveneens. Het is allemaal goed te volgen.

Na lezing van het boek merkte ik wel op dat ik een andere versie gebruik van de tashahoed smeekbede die opgezegd wordt om een gebedseenheid af te sluiten. Ik was het toen voor mezelf even nagegaan. Aangezien de samenstellers van het boek authentieke bronnen hebben gebruikt is voor mij aan het licht gekomen dat het te maken heeft met de meningsverschillen tussen de geleerden. Dit is dus geen kwestie van goed of fout, maar van welke mening je volgt. Het blijft overigens te allen tijde de verantwoordelijkheid van de opvoeder om dit soort kwesties te onderzoeken en het kind te onderwijzen in de mening die men zelf volgt. Uiteraard altijd in navolging van de Profeet (vrede zij met hem) en zijn pad.

Vaak krijg ik te horen van bekeerde zusters dat er helaas niet veel begeleiding was vanuit de moslimgemeenschap na hun bekering. Dit boek is vanwege de toegankelijke opzet ervan dan ook uitstekend om cadeau te doen aan mensen die geïnteresseerd zijn in de islaam of die zich recentelijk bekeerd hebben.  

Misschien dat het in dat licht bezien volledigheidshalve nuttig kan zijn om een kort stukje over ‘istinja-e’, het wassen van de intiemedelen voordat je aan de woedhoe (de wassing voor het gebed) begint, toe te voegen in een volgende druk. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘weetje’. Dit lees ik namelijk bijna nooit terug in islamitische (kinder)boeken, terwijl het wel een belangrijke voorwaarde is van de wassing. In de islamitische wereld is het een vanzelfsprekendheid altijd jouw intiemedelen te wassen na een toiletbezoek, wellicht dat dat een reden kan zijn waarom het (zelden tot) nooit vermeld wordt. Aangezien dit boek hoofdzakelijk als ondersteuning dient bij het onderwijzen van kinderen, zal een volwassene dit natuurlijk uit kunnen leggen. Maar voor een persoon die geïnteresseerd is in de islam en zelf op onderzoek uit wil gaan lijkt mij dit essentieel.

Onze eigen kleuter was erg geïnteresseerd bij het zien van het boek en de aantrekkelijke plaatjes. Ze wilde het graag ‘zelf’ doornemen. Toen ik haar vroeg wat ze ervan vond was haar antwoord ‘heel leuk’. Ik kan dan ook niet wachten om het boek in sha Allah samen met haar te behandelen. Dit boek is uniek in haar soort, en als je het mij vraag is het onmisbaar in elk islamitisch huishouden met jonge kinderen.
 
Lees ook: Overzicht | 5 islamitische kinderboeken en 2 islamitische puzzels

Verkoopinformatie  
Het boek kost 15 euro en is te koop onder andere via de website www.ibnbaazbookstore.com.

Tot welke type behoor jij: degene die niet wist dat ze dit boek nodig had totdat ze het tegenkwam, of degene die een dergelijk boek al lange tijd miste? Laat het mij vooral weten!  

Veel liefs,
Zahra

1 thought on “Kinderboekentip | De 5 pilaren van de islaam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *