De Gruffalo natuurspeurboeken

Kinderboekentip | De Gruffalo natuurspeurboeken

Door Zahra | De kans is groot dat je ooit van de Gruffalo hebt gehoord en het verhaal zelfs kent. Zo niet: het is echt een aanrader! Het is een grappig en pienter verhaal over een muis die zijn eigen leven weet te redden door slim te zijn. Want sterk is hij allerminst wanneer hij oog in oog komt te staan met een slang, vos, uil, of zelfs een heuse Gruffalo. De Gruffalo reeks bevat ook hele leuke natuurspeurboeken en in dit artikel vertel ik je er graag meer over.

De Gruffalo
Het boek ‘De Gruffalo’ is geschreven door Julia Donaldson en geïllustreerd door Axel Scheffler. Het is in 1999 gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd zijn er meer dan 13 miljoen exemplaren verkocht. Ook is het boek verfilmd, heeft het op de planken gestaan en is het in de prijzen gevallen. Daarmee kan met recht gesteld worden dat het boek haar sporen heeft verdiend in de wereldkinderliteratuur. Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar. Het verhaal is gebaseerd op een Chinees volksverhaal over een vos die de verschrikking van een tijger heeft ‘geleend’. Een bijzonder vermakelijk boek voor jong en oud!

De Gruffalo natuurspeurboeken
Van de Gruffalo zijn er ook leuke natuurspeurboeken beschikbaar. Je hebt een lente-, zomer-, herfst- en winterversie. Elk natuurspeurboek bevat leuke opdrachten en meer dan 200 stickers. De boeken beginnen allemaal met een paar tips voor alle ‘Gruffalo Natuurspeurneuzen’ en hun ouders. Eén daarvan luidt bijvoorbeeld:

‘Neem een plastic bakje en een lepel mee – zo kun je het beste beestjes verzamelen om ze beter te bekijken. Vergeet niet ze weer terug te zetten als je uitgekeken bent’.

Daarna volgen er twee pagina’s met 24 plaatjes over het betreffende jaargetijde. Voor de lente zijn dat plaatjes van verschillende bloemen, insecten en andere lentetekenen. Je kunt bij elk lenteteken dat je buiten ontdekt een sticker plakken. Het boek vervolgt met allerlei leuke leer-, ontdek-, speur-, plak-, kleur- en knutselopdrachtjes.

Je kunt een regenboog inkleuren, bloembladstickers plakken. Je leert verschillende bloem- en bloesemsoorten te herkennen en leert meer over het paardenbloemklokje. Ook leer je meer over hoe de bij te werk gaat. Het proces van vlindereitjes en kikkerdril naar respectievelijk een vlinder en een kikker passeert de revue. Je kunt een lentekroon van zelfgemaakte bladeren knutselen en leert meer over de voeding van vogels.

Heel typerend aan de lente, en ook opgenomen in het speurboek, is het ontdekken van de jongen van dieren en vogels. Bovendien is er genoeg notitieruimte voor jouw eigen bevindingen en ontdekkingen. En dan heb ik nog niet eens alles benoemd!

Wat vinden wij van de Gruffalo natuurspeurboeken?
Onze kleine is dol op het Gruffalo verhaal; lekker griezelen met de slimme muis. Wij waren daarom ook erg enthousiast over de natuurspeurboeken. Ondanks dat mijn kleuter net te klein is om de schrijfopdrachtjes uit te voeren hebben wij toch enorm veel plezier beleefd aan de natuurspeurboeken.

We zijn op pad gegaan met het lente natuurspeurboek en hebben veel van de zoek- en knutselopdrachten kunnen uitvoeren. De opdrachten bestaan vooral uit het speuren van verschillende lente verschijnselen. Van dieren en insecten, tot bloemen, planten en bomen. Een natuurwandeling is altijd leuk, maar wanneer je ernaar kijkt door de ogen van een speurneus is het helemaal een beleving! Het boek meldt wijselijk aan het begin bij de tips:

‘Bessen en paddenstoelen zien er vaak heel lekker uit, maar veel zijn giftig en kunnen je ziek maken! Eet nooit iets op dat je buiten hebt gevonden (behalve als een volwassene zegt dat het kan).’

Hoewel dat voldoende waarschuwing is, had ik het handig gevonden als er kort een pagina gewijd was aan planten zoals brandnetel en berenklauw. Voor ons was het in ieder geval een mooie kans om uitleg te geven over de ‘minder vriendelijke’ planten en bloemen!

De boeken zijn een waar genot waarvan je elk jaar weer gebruik kunt maken. Misschien niet van de stickers, maar het speurelement en de knutselopdrachten blijven leuk. Wij hebben er in ieder geval erg van genoten!

Auteur: Julia Donaldson
Uitgeverij: Lemniscaat

Verkoopinformatie: De natuurspeurboeken kosten 7,50 euro per stuk en zijn te koop o.a. via www.bol.com.

Lees ook:
4 leuke kinderboeken met dieren in de hoofdrol

Kende jij het verhaal van de Gruffalo al?

Veel liefs,
Zahra

7 thoughts on “Kinderboekentip | De Gruffalo natuurspeurboeken

  1. Oh dit klinkt super leuk! Ik ga dit zeker in de herfst doen in sha Allah! Zo’n soort boek is iets waar ik al heel lang mee in mijn hoofd zat, maar dan voor het leren van wilde bloemen. Deze speurboeken zijn echter een veel interessanter idee :D! Wat ben ik blij dat ik hier nu van op de hoogte ben :).

    1. Fijn om te horen, Doina! Jaa, je hoeft hiermee het wiel niet opnieuw uit te vinden, en het is veel uitgebreider. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *