5 islamitische boeken

Overzicht | 5 islamitische kinderboeken en 2 islamitische puzzels

Door Zahra | Regelmatig krijg ik van jullie de vraag via Instagram of ik (nog meer) islamitisch speelgoed- en/of kinderboekentips heb. Jullie zijn hiervoor aan het juiste adres, omdat wij voor ons prinsesje ook altijd opzoek zijn naar dit soort boeken en speelgoed. Wij geven haar graag ons prachtig geloof mee op een leuke, speelse en leerzame manier. In dit artikel licht ik daarom weer graag vijf islamitische kinderboeken uit en twee islamitische puzzels. Kijk je mee? 

Ramadan Mubarak boek

1. Ramadan Mubarak
Het boek Ramadan Mubarak is onderdeel van een reeks van vier kartonnenboekjes. De boekjes zijn van uitstekende kwaliteit en geschikt voor de allerkleinsten. Ook kleuters en beginnende lezers kunnen geboeid raken door deze titels. De andere drie boeken zijn Baby’s Eerste Koran Verhalen, De Ark van Noeh en Profeet Ibrahim’s zoektocht naar Allah. Het boek Ramadan Mubarak is, net als alle boekjes in de reeks, aantrekkelijk getekend met vrolijke kleuren. Het boek is erg leuk en behandelt op een simpele maar effectieve manier de Ramadan vanaf het bezichtigen van de maan tot aan de viering van Eid ul Fitr. Met telkens één zin per bladzijde, of twee, en soms helemaal geen tekst, is er veel te zien en te ontdekken voor kleine kinderen. Het boek eindigt heel mooi met dankbaarheid en dat maakt het verhaal boeiend van kaft tot kaft.

De Ark van Noah

2. De Ark van Noeh
Het verhaal van de profeet Noeh (Noah) en zijn Ark is een bekende, ook in de westerse wereld. Dit maakt het boekje De Ark van Noeh erg relevant voor de kleine moslim die in het westen opgroeit. Zo kunnen onze kinderen op een speelse manier kennismaken met het verhaal van deze belangrijke profeet. Het boek beschrijft hoe de profeet Noeh jarenlang elke dag zijn volk over Allah vertelde en hoe zijn volk hem uitlachte. Allah beval hem toen een Ark te bouwen. Al zijn vrienden, maar ook veel dieren in paren, betraden toen de tijd er rijp voor was de Ark. Het boek somt over zeven pagina’s welke dieren de Ark betraden en hoe ze dat deden (kruipend, huppelend, springend), begeleid door de prachtigste plaatjes. Voor de allerkleinsten zal dit natuurlijk het interessantste gedeelte van het boekje zijn. En ook dit boek eindigt heel mooi met dankbaarheid: ‘De vrienden van de profeet Noeh verlieten langzaam de Ark. Ze bedankten Allah. Ze wisten dat Allah zou zorgen voor degenen die Hem liefhebben.’

Profeet Ibrahim's zoektocht naar Allah

3. Profeet Ibrahim’s zoektocht naar Allah
Het boek Profeet Ibrahim’s zoektocht naar Allah is erg bijzonder, omdat het de zoektocht van onze aartsvader Ibrahim naar Allah beschrijft. Dit boek vind ik persoonlijk onmisbaar, omdat het iets ontastbaars wat tastbaarder maakt voor kinderen. Want ja, wie is Allah? Waar is Hij? Waarom is Hij zo belangrijk? Dit zijn voor een kind (en ook voor volwassenen) allemaal belangrijke vragen. Het boek beschrijft de profeet Ibrahim als een kleine jongen die meer over Allah wilde weten. Een jongen die wilde weten wie de wereld heeft gemaakt en wat de waarheid is. In die tijd werden veel beelden van afgoden aanbeden die de mensen zelf hebben gemaakt en dat strookte niet met de natuurlijke aanleg (fitrah) van de profeet Ibrahim. Hij onderzocht de sterren, de maan en de zon. Maar allemaal vervaagden ze of gingen ze onder. Telkens concludeerde de profeet Ibrahim dat zijn Heer hem nooit in de steek zou laten. Zijn conclusie was dan ook dat zijn Heer de Heer van de wereld is. Dat Hij boven alle scheppingen staat en hem nooit alleen heeft gelaten. Daar was de profeet Ibrahim dan ook gepast dankbaar voor.

101 Koran Verhalen en Doe'a

4. 101 Koran Verhalen en Doe’a
Het boek 101 Koran Verhalen en Doe’a is een ontzettend mooi boek. Het bevat 101 Koran Verhalen en Doe’a die telkens twee bladzijdes beslaan. De korte verhaaltjes beginnen met een voor het verhaal relevante vertaling van een vers uit de Koran als quote en vertellen een kort en bondig (onderdeel) van een verhaal uit de Koran. In het midden van het verhaal is weer een relevante vers uit de Koran verwerkt, ditmaal beginnend met de Arabische versie met daaronder gelijk de vertaling. Deze verzen in het midden omvatten in veel gevallen smeekbedes (vandaar ook Koran Verhalen en Doe’a). Het boek is ontzettend aantrekkelijk vormgegeven, van uitstekende kwaliteit en een waar genot om te ontdekken met jouw kind. Op het boek staat als adviesleeftijd 7 jaar en ouder. Ik vind het boek echter ook prima voor kleuters, al dan niet met aangepaste woorden zodat ze de verhaaltjes wat beter zullen begrijpen.

1000 Arabische woorden

5. Mijn eerste 1000 woorden
Voorgenoemde titels waren allemaal lees- en voorlees boekjes. Het boek Mijn eerste 1000 woorden, Nederlands-Arabisch met fonetische spelling, is een soort uitgebreide maar speelse kinderwoordenboek met mooie illustraties. Het boek zit uitstekend in elkaar. Daar was ik toch wel erg van onder de indruk. Je hebt telkens een bijna twee pagina grote afbeelding van een setting, bijvoorbeeld: in de slaapkamer, de tafel dekken, aan de waslijn en in de klas. Maar ook: in het laboratorium, wonen in de stad, groenten en fruit, op de boerderij en nog veel meer uiteenlopende settingen. Rondom het centrale plaatje heb je ruim twintig uitgelichte spullen die in het plaatje te vinden zijn of die ermee te maken hebben. Ook heeft elk zo een setting een zinnetje in het Nederlands en in het Arabisch, zoals bij ‘In het gymlokaal’: ‘In het gymlokaal van de school vermaakt iedereen zich kostelijk: de ene met de bok, de andere met het klimtouw of de ringen.’

Naast dit soort pagina’s zijn er ook andersoortige overzichtspagina’s met transportmiddelen, levensmiddelen, cijfers, vormen, seizoenen, het menselijk lichaam, tegenstellingen, verschillende beroepen en dergelijke. De Nederlandse woorden zijn allemaal heel handig met het juiste lidwoord geschreven. De woorden in het Arabisch zijn zonder de klinkertekens geschreven wat moeilijk kan zijn als je de taal net begint te leren. Echter zijn alle Arabische woorden ook met de fonetische spelling geschreven en dat maakt veel goed. Uiteindelijk wil je natuurlijk het Arabisch ook zonder de klinkertekens kunnen lezen omdat het in veel boeken op die manier geschreven wordt. Wij vinden het boek in ieder geval een juweeltje en kijken er naar uit om het samen met onze kleine verder te ontdekken.

Arabisch alfabet puzzel en moskee puzzel

Arabische alfabetpuzzel
Deze Arabische alfabetpuzzel sluit naadloos aan bij het boek Mijn eerste 1000 woorden. Immers, zonder het Arabische alfabet enigszins te kennen kun je ook geen nieuwe Arabische woorden leren. De puzzel is dan ook leuk voor de allerkleinsten om op een speelse en ongedwongen manier het Arabische alfabet te memoriseren. De puzzel is van hout en is heel mooi gemaakt. Het ondersteunt de fijne motoriek en is zelfcorrigerend omdat elke letter telkens helemaal in het puzzelstukje omvat is. Met de puzzel kun je ook heel leuk simpele woordjes vormen zoals ik op de foto heb gedaan. De letters meem, seen, jeem en daal vormen samen het woord ‘masjied’. Dat is het Arabische woord voor moskee. Zo kun je de puzzel telkens weer wat moeilijker maken naarmate jouw kind vordert in de Arabische taal.

MKE limited moskeepuzzel

Tot slot, na al dat leuke gelees en geleer is het natuurlijk tijd voor wat ontspanning. Deze MKE moskeepuzzel is een exclusieve puzzel die eenmalig in de verkoop is gegaan. Hij is bijzonder aantrekkelijk geïllustreerd en bevat 50 puzzelstukjes. Ik vind het erg leuk dat deze puzzel past binnen de belevingswereld die wij ons kind ook mee willen geven. Je ziet een prachtige moskee, de reflectie ervan in het water, en twee vrienden die aan het chillen zijn nabij de moskee. Ook het met groen omgeven gebied is een genot voor het oog. De puzzel vormt een gepaste uitdaging voor de wat oudere kinderen en is erg leuk om samen met kleine kinderen te maken. Onze kleuter vraagt regelmatig naar de ‘grote puzzel met de masjied’. De kleinere puzzels die ze zelf kan maken zijn uiteraard nu inmiddels voor baby’s. Dit hechtingsmoment omarmen wij natuurlijk van harte. Ze zijn dan ook zo kort zo klein en dat moet gekoesterd worden.  

Lees ook: Cadeautip voor kinderen | Boeken met een islamitische achtergrond deel 2

Verkoopinformatie
Alle in deze blog uitgelichte artikelen komen van www.islamitische-boekhandel.nl. Kijk op de website voor de actuele prijzen en voor hun uitgebreide assortiment aan (islamitische) producten.

Welk product spreekt jou het meeste aan en waarom?

Veel liefs,
Zahra

5 thoughts on “Overzicht | 5 islamitische kinderboeken en 2 islamitische puzzels

  1. Wat een mooie boeken allahuma barak! Fijn om de binnenkant ook even gezien te hebben, dan is het toch makkelijker inschatten of het boekje geschikt is voor je kind. Wordt er gesproken over de bestraffing van degene die niet geloven in het boekje van de profeet Noah? Het straf gedeelte is een concept wat ik nog even niet wil meegeven aan mn dochter namelijk. Eerst liefde vastleggen in het hart daarna het complete plaatje in sha Allah 🙂

    1. Jazaki Allahu khayran, wat fijn dat je het nuttig vindt en leuk dat je een reactie achterlaat! Mooie aanpak, het boekje sluit erop aan. Het is een superleuk boekje. Het behandelt de bestraffing niet en richt zich op het positieve. De focus is bijvoorbeeld erg op de diertjes, zoals dat ook in westerse (niet religieuze) boekjes is. Het verhaal van Noeh ‘alayhi salaam vormt de kader. IslamitischeBoekhandel heeft toevallig een kortingcode voor 15% korting: welkom15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *