Dadels gevuld met walnoot

Ramadantag

Door Zahra | Miriam van de blog SweetNiceThings is een Ramadantag begonnen en heeft mij daarvoor genomineerd. Heel leuk, want dit wordt de eerste tag op mijn website! Ik vind het ook helemaal geweldig dat het over de Ramadan gaat. Omdat het een onderdeel van mijn geloof en identiteit is vertel ik er graag meer over. Lees je mee?

1. Wat is de Ramadan?
De Ramadan is de vastenmaand van de moslims. Het is de negende maand van de islamitische maankalender. Het behoort bovendien ook tot de vijf zuilen waarop de islam gestoeld is. Vorig jaar heb ik een uitgebreid artikel over de maand Ramadan geschreven. Kort gezegd dienen moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang te onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap. Ook dienen zij zich meer dan ooit bewust te zijn van hun spraak en handelen. Dit op een dusdanige manier dat de volgende overlevering van de Profeet (vrede zij met hem) daar specifiek over gaat:

‘Het vasten is een schild. Als één van jullie vastende is, dient hij geslachtsgemeenschap te vermijden en geschreeuw. Als iemand hem uitscheldt of bevecht, dan dient hij tweemaal te zeggen: “Ik ben vastende.”’

2. Waarom doe je mee met de Ramadan?
Ik doe mee met de Ramadan omdat ik moslim ben. Om te voldoen aan het belijden van mijn geloof dien ik de vijf zuilen van de islam, waaronder het vasten tijdens de maand Ramadan, naar mijn beste kunnen te vervullen. Los hiervan is de maand Ramadan een prachtige kans om een pas op de plaats te doen. Een maand van bezinning en zuivering van zowel ons lichaam als onze ziel.

3. Wat is jouw bijzonderste herinnering aan de Ramadan?
Dat moet toch wel dit jaar zijn, een Ramadan onder gure omstandigheden en er alsnog het beste van proberen te maken.

4. Welk gerecht vind jij het lekkerst om te eten tijdens de Ramadan?
Ik ben dol op briwat, filodeeg gevuld met vis of kip.

5. Wat is een standaard gerecht dat je elke Ramadan eet?
Het gerecht dat ik standaard eet tijdens de Ramadan is harira, Marokkaanse soep. Voor mij hoort dat er gewoon bij.

6. Wanneer mag je niet meedoen met de Ramadan?
Wanneer je ziek bent of wanneer je menstrueert mag je niet meedoen met de Ramadan. In het geval van menstruatie houd je bij hoeveel dagen je niet gevast hebt en haal je dat op een ander moment in het jaar in. In het geval van ziekte dien je het ook in te halen later in het jaar als je beter bent. Mocht je dusdanig ziek zijn (bijvoorbeeld chronisch) dat inhalen geen optie is, dan dien je voor elke niet gevaste dag als compensatie een behoeftige te voeden.

7. Welke doelen wil je dit jaar met de Ramadan behalen?
Ik zou graag de Koran uit willen lezen en de sfeer van de Ramadan mee willen dragen naar de rest van het jaar.

8. Wat vind jij het moeilijkst aan de Ramadan?
De maand Ramadan duurt elk jaar maar 29 of 30 dagen. Ik probeer daarom de maand positief te bezien. Het vroege opstaan zie ik bijvoorbeeld als training om het ochtendgebed op tijd te kunnen bidden, ook na de Ramadan. In die zin vind ik ‘niks’ moeilijk aan de Ramadan. Ik zie alles liever als leer- en groeimogelijkheden.

9. Welke vragen worden jou vaak over de Ramadan gesteld?
Bevriende niet-moslims weten inmiddels hoe het werkt. Maar een veel gestelde vraag die moslims bijna elkaar krijgen over het vasten is of ze ‘ook geen water’ mogen drinken. Wij mogen inderdaad ook geen water drinken. Water drinken mogen we vanaf het verbreken van het vasten tot aan zonsopgang. In dat tijdsbestek kunnen we ervoor zorgen dat we voldoende vocht binnenkrijgen.  

10. Wat zijn jouw Ramadantips?
Zie de Ramadan als een groeimogelijkheid. Het draait allemaal om bewustwording en bewust reflecteren en handelen. Doe islamitische kennis op, reciteer de Koran. Zorg dat je stapsgewijs veranderingen in jouw dagelijks leven aanbrengt waar je op kunt voortborduren. Waarvan je hopelijk de vruchten tot ver na de Ramadan zult kunnen plukken.

Lees ook: Overview of useful articles on the fasting month of Ramadan

Is er nog iets anders wat jij je afvraagt over de maand Ramadan? Stel je vraag dan gerust hieronder!

Ik nomineer bij dezen:
Mahwish van www.mammiemammie.nl

Ik zou het leuk vinden als jullie deze vragen ook zouden beantwoorden en jullie mij daarbij taggen! Zelf kunnen jullie ook twee of drie mensen nomineren. Zo kunnen we meerdere mensen bereiken en hun een inzicht geven in de voor ons prachtige maand Ramadan.

Veel liefs,
Zahra

Photo credits: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *