De laatste tijd hoorde ik regelmatig goede ervaringen met verzwaringsdekens waardoor mijn interesse is gewekt. In dit artikel deel ik daarom graag onze eigen ervaring hiermee.
Wat is een verzwaringsdeken?
De naam zegt het al, een verzwaringsdeken is een deken/dekbed die wat verzwaard is. Doorgaans wordt dat gedaan met plastic of glazen microparels. Een verzwaringsdeken heeft ook veel voordelen. Het doel van zo een deken is namelijk om extra druk op het lichaam uit te oefenen. Deze druk wordt Diepe Druk Simulatie (DDS) genoemd en zou ervoor moeten zorgen dat ons lichaam zich ontspant wanneer wij onder zo een verzwaringsdeken gaan liggen. DDS is kortom een methode om de prikkelverwerking in de hersenen op een juiste manier te stimuleren. Deze methode wordt veel toegepast bij mensen met ADD, ADHD, autisme, en psychische en lichamelijke klachten.
Een dikke knuffel
Een verzwaringsdeken werkt bij DDS therapie als een soort dikke knuffel. Door een gelijkmatige druk over het lichaam worden de hersens gestimuleerd om de twee gelukshormonen serotonine en dopamine aan te maken die een grote invloed hebben op zowel onze mentale gezondheid als onze slaap. Het lichaam krijgt hierbij het idee dat het wordt omarmd en beschermd wat een veilig, tevreden en geborgen gevoel zou teweegbrengen. Dit zou op zijn beurt weer een groot effect hebben op het humeur, de emoties en het slaappatroon.
Onze ervaring met de calmzy verzwaringsdeken
Wij hebben zelf een calmzy verzwaringsdeken voor kinderen uitgetest. Onze kleuter moest er in eerste instantie niets van hebben. Toen hadden we besloten de deken op de bank te laten en maakte ik er zelf geregeld gebruik van. Het gewicht was even wennen, maar de druk voelde naarmate ik de deken vaker gebruikte toch wel heel prettig aan. Op een gegeven moment was de interesse van onze kleine dusdanig geprikkeld dat ik haar zelf telkens naar het ‘zware deken’ zag grijpen. Ook zij gaf aan dat ze het in het begin wel wat zwaar vond aanvoelen, maar dat ze het later wel erg prettig begon te vinden. Wij gaan dus lekker door met testen!
Had jij weleens eerder van een verzwaringsdeken gehoord?
Veel liefs,
Zahra
